Talen

Mede doordat het Nederlands op wereldwijde schaal maar een kleine taal is, zijn er in Nederland veel mensen die nog een tweede taal beheersen. Sommige mensen kunnen zich zelfs in meer dan twee talen uitdrukken. Uiteraard biedt het beheersen van meer dan alleen je moedertaal mogelijkheden op zakelijk vlak. Er zijn immers vele functies waarbij het goed spreken, lezen of schrijven in een andere taal specifiek wordt gevraagd. Zelfs als dat in een vacature niet wordt gevraagd kan het echter raadzaam zijn je taalbeheersing wel te laten terugkomen op je cv. Hoe je je beheersing van talen op je cv kunt vermelden lees je verderop in dit artikel. Eerst hebben we nog een algemene tip voor je in petto.

Talen op CV

Ga uit van de relevantie voor de gewenste functie

Over het algemeen geldt dat je bij het creëren van een cv altijd rekening moet houden met in hoeverre informatie relevant is voor een werkgever of een recruiter bij een bepaalde vacature. Zo dien je je ook te bedenken in hoeverre je talenkennis wel echt belangrijk is voor de functie waarop je solliciteert. Hoe relevanter je talenkennis is, hoe prominenter je deze kennis naar voren kunt laten komen. Echter is het raadzaam je talenkennis nooit helemaal weg te laten, zeker als deze kennis van een hoog niveau is. Een uitstekende beheersing van buitenlandse talen zegt namelijk iets over je persoonlijkheid en je doorzettingsvermogen.

Zo vermeld je talen op je cv

Het vermelden van talen kun je het best doen volgens de algemeen standaardniveaus die algemeen bekend zijn. Deze niveaus betreffen matig, redelijk, goed, vloeiend en moedertaal. Per taal zou je dit nog kunnen uitsplitsen naar de verschillende aspecten ervan. Hierbij vallen spreken, luisteren, schrijven en lezen te onderscheiden.