We hebben allemaal weleens gehoord van de vrucht de vijg. Het is een product afkomstig van de vijgenboom, ook wel de Ficus carica genoemd. De buitenkant van de vijgen zijn er in allerlei verschillende kleuren: van wit, groen, geel, rood, donkerblauw tot violet. De doorsnede is prachtig om te zien. Het rode vruchtvlees bevat gele pitjes, die net als het vruchtvlees eetbaar zijn. De vijgen die in Nederland worden geconsumeerd, komen vaak uit landen in het zuiden van Europa.

De vijg als vrucht

In Nederland wordt de vrucht ook gegeten. Het is te vinden bij diverse supermarkten maar ook bij de vertrouwde groenteboer. Wie de vrucht al eens eerder gegeten heeft, zal zeggen dat het een niet zo sappige maar wel zoete smaak heeft. Veelal wordt de vijg niet gegeten als vrucht, maar verwerkt in confituur en jam. Ook zijn er gedroogde vijgen te koop en gekonfijte. Dit laatste betekent dat ze geconserveerd worden in suiker. Bij het kopen van vijgen is het goed om de schil te voelen, voelt dit een beetje ruig, dan is de vijg vaak niet meer zo vers. Tuurlijk is het dan nog wel eetbaar, maar is het een stuk minder lekker.

Zelf de vijgen telen

Het is ook mogelijk om zelf vijgen te telen. De gele pitjes van de vrucht kunnen in het voorjaar worden geplant. De vijgenboom bevindt zich het liefste op een plek waar het uit de wind staat maar wel volop de zonnestralen kan opvangen. De bodem voeden met mest is vaak niet nodig. Niet alle vijgenrassen zijn bestemd tegen de sterke vorst. Bij het planten van gewone vijgen gaan vaak dingen mis. Zo rijpen de vruchten niet goed, of ontwikkelen die er helemaal niet. Mocht het toch lukken dat er vijgen van de bomen afkomen, dan is het natuurlijk erg leuk om met die vijgen zelf jam te maken of het te verwerken in salades.