Zilliqa ontstaan uit een proefschrift van de Prateek Saxena van de Universiteit van Singapore. Dit proefschrift genaamd ‘A secure sharding protocol for open blockchain’ beschrijft een eerste voorstel om sharding toe te passen op distributed ledger technologie.

De conclusie was dat met sharding de transactie snelheid bijna toeneemt met het toevoegen van nieuwe nodes. Dit is precies wat de cryptocurrency wereld nodig heeft. Dit proefschrift staat aan de basis van onderzoek en ontwikkeling van het sharding protocol en uiteindelijk de start van Zilliqa.

Waar de meeste blockchain initiatieven voortborduren op bestaande protocollen, kiest Zilliqa dus een andere weg. Zelf ben ik wel fan van de wetenschappelijke basis van dit platform.  

Wie zitten achter Zilliqa?

En dan het team van Zilliqa, een zeer belangrijke factor voor het slagen van hun project. Ik heb een aantal profielen van het team bekeken en kan niet anders concluderen dat zij een sterk team hebben. Veel van de teamleden hebben 1 of meerdere PhD’s op het gebied van Computer Science of aanverwant vakgebied.

Meerdere onderzoeken en bijbehorende, goed ontvangen proefschriften geschreven. Daarnaast ook een aantal zeer ervaring mensen, ondernemers die bij meerdere start-ups betrokken zijn geweest.

Hetzelfde kan ook gezegd worden voor hun adviseurs. Ze hebben een aantal zware mannen uit de financiële en fintech wereld aan hun kant staan. Op het gebied van cryptocurrency en blockchain technologie worden zij ondersteund door de oprichter en CEO van Kyber Network.

In Nederland koop je Zilliqa bij Bitvavo.