Als bedrijf wil je een unieke naam hebben waarmee je jezelf kunt onderscheiden van je concurrenten. Als je jouw merknaam niet registreert en beschermt, kan het zijn dat anderen deze gaan gebruiken. In deze blogpost leg ik uit waarom een merknaam registreren zo belangrijk is en hoe je dit het beste kunt doen.

1. Het belang van een unieke merknaam

Een unieke merknaam zorgt ervoor dat je bedrijf zich onderscheidt van concurrenten. Het gaat erom dat de naam past bij waar je bedrijf voor staat en aanspreekt bij je doelgroep. Een goede merknaam kan bijdragen aan je naamsbekendheid, vertrouwen en imago. Helaas zijn goede namen schaars en is de kans groot dat anderen op dezelfde gedachte komen en dezelfde of een vergelijkbare naam gaan gebruiken. Het is daarom belangrijk om je merknaam te registreren.

2. Registratie merknaam

Als je jouw merknaam wilt beschermen, dan is het verstandig om deze te registreren bij het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Je kunt dan aanspraak maken op bescherming tegen anderen die inbreuk maken op jouw merknaam. Met een merkregistratie kun je optreden tegen bijvoorbeeld namaakproducten en voorkomen dat anderen jouw naam gaan gebruiken.

3. Kosten merkregistratie

Er zijn kosten verbonden aan een merkregistratie. Zo betaal je inschrijvingskosten en jaarlijkse onderhoudskosten. De kosten zijn afhankelijk van het aantal producten en/of diensten waarvoor je je merk wilt registreren. Het is verstandig om je hierover goed te laten informeren.

4. Verlenging merkregistratie

Een merkregistratie is 10 jaar geldig. Na deze periode kun je de registratie verlengen. Het is belangrijk om dit op tijd te doen, anders verlies je de bescherming van je merk. Houd de verloopdatum dus goed in de gaten en plan op tijd een verlenging in.

5. Inbreuk op merknaam

Als anderen jouw merknaam ongewenst gebruiken, kun je hier tegen optreden. Het beste is om dit te doen in overleg met een specialist op het gebied van merkenrecht. Deze kan je adviseren over de te nemen stappen en eventuele juridische procedures.

Een unieke merknaam is van groot belang voor jouw bedrijf. Je wilt immers dat je bedrijf, product of dienst opvalt tussen alle concurrenten. Het is dan ook van belang om je merknaam te registreren en te beschermen. Een merkregistratie geeft je bescherming tegen anderen die de naam willen gebruiken en maakt optreden tegen inbreuk mogelijk. Hou wel rekening met de kosten en verleng op tijd je registratie, anders verlies je de bescherming van je merknaam. Denk je dat jouw merknaam wordt geschonden, dan kun je het beste een specialist op het gebied van merkenrecht inschakelen om je te adviseren.

Bron: deponeerjemerk.nl