Als leidinggevende heb je een breed takenpakket met veel verantwoordelijkheden. Het is dan ook een bijzondere tak van sport. Een goede leider heeft niet alleen de eigenschappen om mensen aan te sturen, te motiveren en te coachen, maar ook een beetje talent om in oplossingen te kunnen denken en om op een zo efficiënt mogelijke manier bepaalde doelstellingen te kunnen halen. Zowel startende als onervaren en ervaren leidinggevenden hebben dan ook veel baat bij het volgen van een leiderschapstraining. Maar welke voordelen heb je dan? In onze blog vertellen we er meer over.

Leer om in de spiegel te kijken

Leidinggevenden hebben in de regel de taak om medewerkers op hun taken en het uitvoeren hiervan te beoordelen. Het is ook belangrijk dat managers in de spiegel durven te kijken. Heb jij zelf wel de zaken op de rit en heb je de kwaliteiten om aan de hoge verwachtingen van het management te kunnen voldoen? Wees je als leidinggevende ervan bewust dat je continu onder een vergrootglas ligt en dat zowel de teamprestaties als individuele prestaties reflecteren op jouw kwaliteiten als leidinggevende. Het kan dus ook geen kwaad om te toetsen of je wel op de juiste manier leiding geeft en om jezelf te verbeteren. Met het volgen van een leiderschapstraining leer je om in de spiegel te kijken en hoe je met jouw ontdekkingen een veel effectievere leider kunt worden.

Tijdens een leiderschapstraining leer je omgaan met uitdagingen

Als leidinggevende moet je presteren en daar heb je hulp bij nodig. Van het personeel waar je leiding aan geeft. Als manager heb je te maken met verschillende disciplines binnen de organisatie en je staat ook voor pittige uitdagingen. Denk aan bijvoorbeeld de plotselinge koerswijziging die het management inzet of een teamlid dat zich regelmatig ziek meldt. De grote vraag is natuurlijk hoe je hiermee omgaat en hoe je ervoor zorgt dat het team als een geoliede machine blijft presteren. Met het volgen van een leiderschapstraining leer je hiermee omgaan en je leert hoe je deze uitdagingen zo snel en efficiënt mogelijk het hoofd kan bieden.

Bezig zijn met de juiste dingen

Goed leiderschap houdt in dat je als manager met de juiste dingen bezig bent. Leidinggevenden hebben vaak de neiging om zelf het veld binnen te stappen en om mee te doen om het maximale resultaat te behalen. Dat gaat ten koste van andere belangrijke taken, zoals het managen van het team en het meedenken over belangrijke strategische beslissingen die de organisatie moeten helpen om vooruit te komen. Met het volgen van een leiderschapstraining leer je hoe je jouw tijd efficiënter kunt indelen en hoe je meer grip krijgt op het uitgebreide takenpakket. Je leert ook dat het in bepaalde situaties beter is om de te delegeren in plaats van dat je zelf de mouwen opstroopt en op het veld stapt. Simpel gezegd, een voetbaltrainer trekt ook geen voetbaltenue aan om met zijn team mee te doen!

Wordt een motivational speaker met het volgen van een leiderschapstraining

In een bedrijf werken veel collega’s met verschillende karakteristieken. Ook binnen het team waar je leiding aan geeft krijg je te maken met medewerkers die verschillende karakters hebben. De één heeft ook meer aandacht nodig dan de ander. Het belangrijkste is dat je als leidinggevende weet hoe je hiermee om moet gaan en hoe je ervoor zorgt dat de neuzen dezelfde kant opstaan. Met het volgen van een leiderschapstraining leer je hoe je mensen kunt coachen en motiveren. Zodat niet alleen de sfeer prettig wordt of blijft, maar dat ook de beoogde resultaten worden behaald.