Er zijn zoveel kabels op de merkt dat je misschien niet meer weet waar je moet beginnen. Je kunt kiezen uit een UTP kabel, patchkabel, kabel rollen of een FTP kabel. Als je door de bomen het bos niet meer ziet, dan vind je hieronder uitleg wanneer je de kabels aan moet schaffen en kunt gebruiken. 

Wat is een FTP kabel? 

Een andere naam voor FTP kabel is Foiled Twisted Pair kabel en bestaat uit vier ader paartjes die per aderpaar omwonden zijn met aluminiumfolie. Elk paar wordt gebruikt voor een datasignaal en doordat ze getwist zijn worden storingen zo veel mogelijk al voorkomen. Maar door het aluminium te omwinden wordt nog meer storing voorkomen. Door deze extra omwinding kan er een hogere snelheid door de kabel worden vervoerd. 

Er bestaat ook nog een SFTP kabel waarbij er een tweede afscherming zit om de ader paartjes. In dit geval is er een dubbele afscherming en dat maakt het gebruik van nog hogere datasnelheden mogelijk en voorkomt interferentie van buitenaf. 

Afhankelijk van je gebruik thuis en de datasnelheid kun je een SFTP of FTP kabel het beste gebruiken, aangezien de meeste mensen tegenwoordig over glasvezelverbinding beschikken. Je kunt beter een goede kabel nemen waarbij je de snelheid kunt verhogen zonder je hele netwerk te hoeven vernieuwen. 

Welke type FTP kabels zijn er? 

Elk netwerk, ook je netwerk thuis, is gebaseerd op de zogenaamde ‘Ethernet norm’. Binnen deze norm worden twisted pair kabels, UTP kabels en FTP kabels, gebruikt om apparaten met elkaar te verbinden. Door middel van de twee kabels worden de netwerkpoorten verbonden en kunnen de apparaten met elkaar communiceren. De afgelopen jaren is de snelheid die over de kabels wordt vervoerd steeds hoger geworden tot inmiddels zelfs 1 Gb/s, wat een enorme hoeveelheid data is met de ouderwetse 1 Mb/s, oftewel 1 megabit per seconde en dus één duizendste van wat nu kan per losse seconde. 

Hieronder een overzicht van de betreffende cat UTP en FTP kabels die je nodig hebt bij welke snelheid:

  • Cat 5e UTP tot 100 Mb/s, maximaal 100 meter;
  • Cat 6 FTP tot 10 Gb/s, maximaal 55 meter;
  • Cat 6a FTP tot 10 Gb/s, maximaal 100 meter;
  • Cat 7 FTP tot 40 Gb/s, maximaal 50 meter of 100 Gb/s, maximaal 15 meter; en
  • Cat 8 SFTP tot 40Gb/s, maximaal 30 meter. 

Je kunt bij een FTP kabel uit twee verschillende materialen kiezen die de basis vormen voor de kabel. Het meest bekende materiaal is PVC, wat staat voor een soepel en glad materiaal. Daarnaast heb je ook keuze uit LSZH materiaal, ook wel Low Smoke Zero Halogen wat als minder milieubelastend wordt gezien. Als er sprake is van oververhitting of brand dan zorg het vulmateriaal ervoor dat er een koollaag rondom de kabel ontstaat, waardoor er nauwelijks schadelijke stoffen kunnen ontsnappen. Daarnaast bevat het materiaal ook geen brandvertragende halogenen die giftige gassen kunnen produceren bij brand. Het is dus een meer milieuvriendelijke en veiligere keuze dan de ouderwetse PVC kabel.