Steeds meer mensen kiezen ervoor om een auto te gaan leasen, logisch want de eenmalige aanschaf van een auto ligt natuurlijk beduidend hoger. Het nadeel wat je hebt bij het kopen van een auto, is dat je genoodzaakt bent het bedrag in één keer te voldoen, terwijl dit met het leasen van een auto natuurlijk niet het geval is. Je kunt zowel zakelijk als privé leasen. Welke voordelen zakelijk leasen heeft, vertellen we je in dit artikel. 

Wat is leasen

Allereerst is het goed om te weten wat leasen nu eigenlijk is. Leasen is het gebruiken van een auto tegen een vaste maandelijkse betaling. Hierin zijn een aantal varianten mogelijk. Als we gaan kijken naar een zakelijke lease, dan betekent dit dat hier ten alle tijde mee mag worden gereden, zowel zakelijk als privé. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat je bijtellen dient te betalen. Dat komt, omdat het leasen van een auto via de zaak wordt gezien als extra vorm van inkomsten, waarom je dus belasting moet betalen. Dit wordt bij het leasen van een auto ‘bijtelling’ genoemd.

Voordelen van leasen

Het leasen van een auto ken tal van verschillende voordelen. Eén van deze voordelen van een zakelijke lease, is dat je als werkgever niet in één keer een enorm bedrag hoeft uit te geven. Vooral bij de wat kleinere bedrijven, kan dit zorgen voor de nodige liquiditeitsproblemen. Dit geld kan namelijk op dat moment niet worden uitgegeven aan andere zaken, die wellicht de groei van je bedrijf kunnen bevorderen. Hierbij moet je denken aan het investeren in voorraad of andere middelen.

Nadelen van leasen

Leasen kent natuurlijk ook enkele nadelen. Eén van die nadelen is dat je maandelijks een flink bedrag betaald. Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat je een auto niet langer dan een bepaalde periode mag leasen. Als laatste nadeel is het zo, dat een auto bij leasen niet jouw eigendom wordt. Althans, niet wanneer je kiest voor een operational lease. Zoals je dus kunt zien, heeft het zo z’n voor- en ook nadelen om een auto te leasen.

Tot slot

Of het voor jou fiscaal aantrekkelijker is om te leasen of te kopen, dat is helemaal aan jezelf. Door een aantal afwegingen voor jezelf te maken, zoals onder andere het eenmalig moeten uitgeven van veel geld, kun je voor jezelf en ook het bedrijf bepalen of dit een verstandige keuze is. Uiteraard is dit natuurlijk in iedere situatie volledig persoonlijk en is het dus ook moeilijk om op voorhand te kunnen bepalen wat je nu het beste kunt doen. De één vindt het fijn om maandelijks een vast bedrag te moeten betalen, terwijl de ander het liever in één keer aftikt.